Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Wie kan aansluiten?

De Overzeese Sociale Zekerheid is iets voor u als u buiten de EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk werkt. Om te kunnen aansluiten, moet u:

 • Belg zijn, of
 • onderdaan zijn van een lidstaat van de EER(Nieuw venster) of Zwitserland, of
 • onderdaan zijn van een ander land, maar werken voor de Belgische staat, gewesten of gemeenschappen, of voor een onderneming met maatschappelijke zetel in België.

Nota voor onderdanen van de EER of Zwitserland (behalve België)

Behoudt u als expat uw woonplaats in een lidstaat van de EER of Zwitserland (België uitgezonderd)? Dan kunt u zich enkel aansluiten bij de Belgische Overzeese Sociale Zekerheid als het land van uw woonplaats geen verplichte sociale zekerheid biedt voor expats die buiten de EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk werken.

Let wel! Bent u geen onderdaan bent van de EER of Zwitserland? Dan kan het basispakket voor aansluitingsniveau 17 enkele beperkingen met zich meebrengen.

Wanneer bent u beschermd door de Overzeese Sociale Zekerheid?

U bent verzekerd:

 • terwijl u werkt in een land buiten de EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, en
 • terwijl u tijdelijk (maximaal 6 maanden) vanuit uw overzeese post gedetacheerd bent met een A1-attest(Nieuw venster) in een land van de EER (behalve België), Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk, en
 • tijdens uw verlof, waar ook ter wereld (alle contractueel verloven die onmiddellijk volgen op de hierboven vermelde periodes), en
 • tijdens een periode van maximaal 12 maanden die onmiddellijk volgt op een van deze periodes, voor zover u geen enkele andere winstgevende activiteit uitoefent. Opgelet: een werkloosheidsuitkering ontvangen wordt als winstgevende activiteit beschouwd.

Hoe sluit u zich individueel aan?

Vul het online formulier Individuele aansluiting in(Nieuw venster).

Meld u aan met uw eID, itsme, token of met een unieke code waarmee u de beveiligde versie van het formulier kunt gebruiken. Deze code wordt gegenereerd door een app. Een aantal gegevens zal vervolgens op voorhand voor u ingevuld worden.

Gebruikt u de niet-beveiligde versie van het formulier? Maak dan alvast een scan van uw identiteitsbewijs.

Hou er rekening mee dat er u bij het invullen van het formulier een aantal documenten gevraagd kan worden:

 • Wanneer u bijvoorbeeld optreedt als mandataris, zal u ons een door de verzekeringnemer ondertekende volmacht moeten bezorgen.
 • Indien er ook een aanvullende verzekering Geneeskundige verzorging genomen wordt en er personen ten laste aangemeld moeten worden, kunnen daar ook documenten en attesten voor nodig zijn. Meer informatie over deze aanvullende verzekering vindt u op de pagina Verzekering Geneeskundige verzorging op deze website.

Indien u deze documenten niet onmiddellijk ter beschikking heeft, kunt u het formulier invullen maar dient u er rekening mee te houden dat de effectieve verwerking van de aanvraag pas kan starten nadat u ons de formulieren bezorgd heeft.

Verzekering geneeskundige verzorging: personen ten laste toevoegen

Omvat uw aansluiting ook de aanvullende verzekering Geneeskundige verzorging? In dat geval kan u te allen tijde gebruik maken van het online formulier Aansluiting van personen ten laste(Nieuw venster).

Hierbij kan het zijn dat u gevraagd wordt om bepaalde bewijsstukken mee te sturen. Wilt u weten welke bewijsstukken dat zijn? Raadpleeg dan de pagina Een persoon ten laste toevoegen aan uw verzekering Geneeskundige verzorging op deze website. Indien u deze documenten niet onmiddellijk ter beschikking heeft, kunt u het formulier invullen maar dient u er rekening mee te houden dat de effectieve verwerking van de aanvraag pas kan starten nadat u ons de formulieren bezorgd heeft.

Meer informatie over deze aanvullende verzekering vindt u op de pagina Verzekering Geneeskundige verzorging op deze website.

Wees digitaal bereikbaar, waar ook ter wereld!

U staat op vertrekken, of bent al naar het buitenland vertrokken, met uw aansluiting bij de Overzeese Sociale Zekerheid op zak. We houden graag op een efficiënte manier contact. Aangezien u in het (verre) buitenland zit, is dat het handigst én het veiligst digitaal. U moet vanuit het buitenland ook vlot gebruik kunnen maken van de onlinediensten van de Overzeese Sociale Zekerheid.

Niet eenvoudig? Toch wel! Het volstaat om uw digitale sleutels en uw My eBox te activeren.

Activeer uw digitale sleutels (eID/itsme)

U kunt zich digitaal aanmelden met uw eID, of nog eenvoudiger via itsme.

 • eID: met uw eID (elektronische identiteitskaart) en een kaartlezer hebt u altijd en overal toegang tot de onlinediensten van de Overzeese Sociale Zekerheid. Hebt u geen eID, is ze niet actief, of kent u uw persoonlijke pincode niet meer?
  Contacteer de gemeentelijke dienst van uw woonplaats als u nog in België bent.
  Bent u (al) in het buitenland? Contacteer dan het dichtstbijzijnde beroepsconsulaat of de dichtstbijzijnde ambassade, of raadpleeg de pagina Identiteitskaart voor Belgen in het buitenland op de website van de FOD Buitenlandse Zaken(Nieuw venster).
 • Itsme: activeer uw itsme-account. Daarvoor hebt u enkel uw Belgische bankkaart of uw actieve eID, een kaartlezer en uw smartphone nodig. Raadpleeg de website itsme(Nieuw venster) om concreet aan de slag te gaan. Eens u itsme geactiveerd hebt, meldt u zich via de itsme-app supersnel aan bij de online overheidsdiensten.

Activeer uw My eBox met uw eID of via de itsme-app

My eBox is uw persoonlijke digitale mailbox waarin u op een veilige manier documenten van tal van overheidsdiensten kunt ontvangen en beheren. Ook voor u als expat ideaal om steeds digitaal in verbinding te blijven! Om uw My eBox te activeren hebt u enkel een eID of een itsme-account nodig. Raadpleeg de website My eBox(Nieuw venster) om uw mailbox te activeren, en u bent helemaal klaar om alle nodige documenten te ontvangen.

My eBox is veiliger dan een gewoon e-mailadres

Gebruikt u momenteel e-mail om uw documenten van de Overzeese Sociale Zekerheid te ontvangen, dan raden wij u toch aan uw My eBox te activeren.

Dat is een veilige manier om uw persoonlijke informatie digitaal te ontvangen. Niet alleen van de Overzeese Sociale Zekerheid, maar van verschillende overheidsdiensten. Voortaan wordt het dé verzamelplek van al uw overheidsdocumenten.

naar boven