Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Of je nu begint aan je maritieme opleiding of al bezig bent met het studeren voor officier, een stage op zee is een essentieel onderdeel van je training. Als student aan de Antwerp Maritime Academy (AMA) kan je deelnemen aan het zeegewenningstraject van de Sociale Zekerheid voor Zeevarenden om ervaring op te doen en jezelf te ontwikkelen als zeevarende.

Wat zijn de voordelen?

Om als officier te mogen werken aan boord van een schip is het noodzakelijk om 12 maanden vaartijd te hebben. Tijdens je opleiding aan de AMA behaal je ongeveer zeven maanden. De resterende vijf maanden kan je opdoen tijdens je zeegewenningsreis. Hiervoor ontvang je een vergoeding van de Sociale Zekerheid voor Zeevarenden.

Voor wie is dit bedoeld?

Deze regeling geldt voor alle student-zeevarenden, ongeacht hun nationaliteit, die studeren aan de Antwerp Maritime Academy (AMA).

Wanneer kan je deelnemen?

Een zeegewenningsreis is mogelijk gedurende het volledige kalenderjaar, maar we raden je aan om dit tijdens de schoolvakanties of tijdens lesvrije periodes te doen.

Welke stappen moet je doorlopen?

  1. Volg een maritieme opleiding aan de Antwerp Maritime Academy (AMA).
  2. Zoek een Belgische rederij waar je ervaring kunt opdoen op de KBRV-website(Nieuw venster).
  3. Stuur je zeegewenningscontract samen met je aanvraag tot inschrijving op de poollijst van zeevarenden door via het digitaal loket op de website voor Zeevarenden(Nieuw venster).
  4. Na je zeegewenningsreis stuur je het ‘certificate of service’ via het digitaal loket door en ontvang je vergoeding via de door jou gekozen uitbetalingsinstelling.
  5. Start je carrière als officier op zee zonder beperkingen.

Meer informatie

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven