Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Op de Werelddag tegen Kinderarbeid gaat de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ) in gesprek met een van haar klanten binnen de NGO-sector. Vandaag, 12 juni, zetten we een NGO in de kijker die zich inzet voor kinderen en jongeren. Samen met haar partners, versterkt KIYO de persoonlijke ontwikkeling en de technische vaardigheden van jonge talenten door hen tools aan te reiken om hun leven in eigen handen te nemen.

Over de wereldwijde impact van KIYO, spraken we met mededirecteur Mélodie Arts. Zij vertelt hoe de ngo zich inzet om het probleem van kinderuitbuiting wereldwijd aan te pakken en onder de aandacht te brengen.

De strijd tegen kinderarbeid en voor kinderrechten staat centraal bij KIYO.

“Vandaag, meer dan ooit, willen we bewustwording creëren over dit wereldwijde probleem. Als organisatie zijn we actief betrokken bij strijd tegen kinderarbeid en de bescherming van kinderrechten.” Zo werkt KIYO samen met lokale partnerorganisaties die ervaring hebben in het ‘empoweren’ van jongeren. “We maken gebruik van verschillende leermethoden en moedigen adolescenten aan om deel te nemen aan diverse activiteiten zoals sociaal circus, inclusief theater en jongerenradio.”

Een samenleving opbouwen die duurzaamheid en mensenrechten omarmt, begint met de emancipatie van jongeren.

Op dit moment is KIYO actief in België, Brazilië, Burundi, de Democratische Republiek Congo en de Filipijnen. “Want een samenleving opbouwen die duurzaamheid en mensenrechten omarmt, begint met de emancipatie van jongeren. Door het bouwen van bruggen tussen onze partnerorganisaties over de continenten heen, wisselen we goede praktijken uit en kijken we welke technieken we kunnen opschalen met aandacht voor de specifieke context.”

Specifieke behoeften expats

De ngo heeft op dit moment twee expats in dienst die hun laatste jaar in het buitenland doorbrengen. “Als kleine organisatie willen we onze expats buiten Europa ondersteunen. Daarom hebben we een nieuw beleid ontwikkeld dat de werving van lokaal personeel aanmoedigt.” KIYO zet zo niet alleen in op het emanciperen van jongeren, maar geeft ook kansen aan gekwalificeerde lokale mensen. “We beschouwen hen als experts, omdat ze vertrouwd zijn met de cultuur en weten waar de behoeften liggen.” Op de vraag of ze nog medewerkers zullen uitsturen naar het buitenland antwoordt de mededirecteur als volgt: “Alleen wanneer er een duidelijke toegevoegde waarde is bij het inzetten van een expat, overwegen we een nieuwe aanwerving.”

De expats van KIYO zijn tevreden over de dienstverlening van de OSZ. “Ze voelen zich ondersteund en hebben het gevoel dat er voor hen gezorgd wordt.”

De samenwerking tussen KIYO en haar partners illustreert hoe belangrijk het is om kinderuitbuiting op wereldschaal aan te pakken en rechten en het welzijn van kinderen en jongeren te beschermen. Onze steun hebben ze alvast!

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven