Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Welke medische kosten worden terugbetaald?

In België worden de medische kosten van Belgische burgers op een efficiënte wijze terugbetaald: je gaat naar de dokter, krijgt een digitaal voorschrift, stapt de apotheek binnen, koopt je medicijnen, en de kosten worden terugbetaald.

Voor expats is dit niet altijd het geval. In tegenstelling tot de vertrouwde Belgische sociale zekerheid, moeten zij hun weg vinden binnen de verschillende regels en procedures om aanspraak te kunnen maken op een terugbetaling.

Hier zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor terugbetaling.

Bij een doktersbezoek

Als je aangesloten bent bij de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), kan je doktersbezoeken terugbetaald krijgen volgens onderstaande voorwaarden.

Wat In België In het buitenland
Dokterskosten

Op basis van de geattesteerde nomenclatuurcodes.

Terugbetaling aan RIZIV-tarief, geen tussenkomt voor verstrekkingen buiten nomenclatuur. Bij contract formule AC: in periodes van ziekte en invaliditeit en onder de uitgestelde verzekering geneeskundige verzorging.

In het buitenland gebruiken zorgverstrekkers de codering eigen aan het land van verstrekking. Die verschilt van land tot land.

Terugbetaling van 75% van de werkelijke kosten die in aanmerking komen, wanneer je de gedetailleerde facturen met betalingsbewijs en eventueel medisch voorschrift voorlegt.

Bij de apotheek

Als je aangesloten bent bij de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), kan je jouw medische kosten indienen door naast het gewone voorschrift en betaalbewijs ook een specifiek formulier toe te voegen: de bijlage 30. Dit formulier moet u bij de apotheker aanvragen.

Wat Recht op terugbetaling? Aangekocht in België Aangekocht in het buitenland
Niet voorgeschreven medicatie Nee Nee Nee
Voorgeschreven medicatie Ja, als ze opgenomen is in de lijst van terugbetaalde farmaceutische specialiteiten van het RIZIV(Nieuw venster).

Ja, als de medicatie in een Belgische apotheek werd gekocht.

Opgelet: terugbetaling alleen als er een bijlage 30 wordt ingediend. Het BVAC-formulie wordt niet aanvaard.

Ja, als je een gedetailleerde factuur van de apotheek hebt met daarop de naam en voornaam van de patiënt, de juiste beschrijving van de medicatie en de naam en prijs per geneesmiddel. Daarnaast voeg je het medisch voorschrift toe.
Uitzonderingen Voor sommige geneesmiddelen is een voorafgaand akkoord van de adviserend arts van de dienst nodig. .
Contacteer : tgvn-osz@rsz.fgov.be

De in aanmerking komende voorgeschreven en goedgekeurde medicatie wordt terugbetaald aan RIZIV-tarief.

Gestandaardiseerd aanvraagformulier dat door de arts ingevuld werd (dit formulier kan ook vooraf ingediend worden, ofwel door een arts, ofwel door een verzekerde voordat medicatie aangekocht wordt).

De in aanmerking komende voorgeschreven en goedgekeurde medicatie wordt terugbetaald aan 75% van de werkelijke kost.

Voeg het verslag van de arts toe waarin het gebruik gerechtvaardigd wordt.

Vaccins en antimalariamiddelen

Ja, op voorschrift en aangekocht na de begindatum van de aansluiting en indien opgenomen in RIZIV-barema’s.

In België bestaat een lijst met vaccins die hier beschikbaar zijn en waarvoor het RIZIV een terugbetaling voorziet.

Ja, de Overzeese Sociale Zekerheid voorziet een tussenkomst aan RIZIV-tarief.

Voor vaccins waarvoor het RIZIV geen tegemoetkoming voorziet en die in België worden aangekocht op medisch voorschrift is er een tussenkomst van 75% .

Ja, de Overzeese Sociale Zekerheid voorziet een tussenkomst aan 75% van de werkelijk betaalde kost indien ook beschikbaar in België en aangekocht op medisch voorschrift.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven