Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

In België loopt de regenachtige lente op z’n einde en zo ook het schooljaar. Voor velen betekent dat slechts één ding: examens. Als moeder van twee kan ik hierover meepraten. De examenstress hangt als elektriciteit in de lucht, een fenomeen dat ouders overal ter wereld zullen herkennen. Die stress stapelt zich op naarmate de dagen verstrijken. Het is een zware tijd, maar ook een periode waarin wij als ouders een cruciale rol spelen.

Het is belangrijk om niet alleen te zorgen voor een rustige omgeving en emotionele steun, maar om zelf ook kalm en positief te blijven. Daarom deel ik graag enkele tips die mij en mijn kinderen helpen om deze uitdagende periode door te komen.

Tips voor studenten Tips voor ouders
Maak een planning

De eerste stap is vaak de moeilijkste, omdat je wordt geconfronteerd met de hoeveelheid werk die nog op je bord ligt. Maar een overzicht helpt echt. Met een planning heb je een houvast en kan je stap voor stap vooruit.

Toon belangstelling

Vraag regelmatig hoe het is gegaan en hoe je kinderen zich voelen. Laat zien dat je betrokken bent, zonder te veel druk te leggen.

Neem pauzes

Niemand kan zich urenlang concentreren. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om gefocust te blijven. Verlucht je kamer tijdens de pauzes, zodat je met een fris hoofd opnieuw kan beginnen.

Blijf rustig

Raak zelf niet in paniek, dat helpt niemand. Jouw kalmte kan een positieve invloed hebben op je kinderen.

Beweeg

Lichamelijke activiteit helpt om informatie te verwerken, je hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Een korte wandeling of enkele stretchoefeningen kunnen al wonderen doen.

Geef je kind complimenten

Bijvoorbeeld voor hun inzet en werkhouding. Dit houdt hen gemotiveerd en zo voelen ze zich gewaardeerd.

Praat erover

Het delen van je zorgen kan de last verlichten. Praat met je ouders, vrienden of docenten over hoe je je voelt.

Verwen je kinderen

Maak hun lievelingseten, breng een dessertje of een vieruurtje, zorg voor fruit of gezonde voeding. Alles begint met een gezonde geest in een gezond lichaam.

Als expert bij de hoop ik dat de schoolgaande jongeren hun dromen kunnen najagen in België of in het buitenland. En zoals ouders er altijd zijn om hun kinderen te ondersteunen, zo zijn wij er ook voor onze expats.

Aan alle studenten overal ter wereld: Veel succes met de examens!

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven