Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Steeds meer Belgische expats dromen van een internationale carrière, maar deze droom effectief uitvoeren is nog een ander paar mouwen. Sociale, economische en geopolitieke verschuivingen spelen een rol bij het kiezen van een expatland en de mogelijkheid tot vertrek - denk maar aan de coronacrisis die het vrij verkeer van mensen belemmerde. Toch laat de meerderheid van de Belgen zich niet tegenhouden wanneer een expatopportuniteit in hun schoot geworpen wordt.

Een goed voorbeeld van de impact van geopolitieke trends is voelbaar in de expatriëring richting de Verenigde Staten. Aan het begin van de 20ste eeuw stond de VS bekend als het land van de vrijheid, een plaats waar dromen werkelijkheid werden. Vroeg je toen aan iemand naar welk land ze het liefst zouden emigreren, dan beantwoordde de meerderheid die vraag met: Amerika. Maar een recent onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) in samenwerking met The Network (2021) spreekt dit tegen. Amerika vaart een dalende koers op de zee van meest aantrekkelijke werklanden. Hoe kon het zover komen?

De coronacrisis en geopolitieke trends liggen aan de basis van deze dalende mobiliteitstrend – die trouwens de hele wereld heeft getroffen. De coronapandemie – de meest bekende oorzaak - liet zijn sporen na op het professionele leven van expats. Volgens het onderzoek is de belangstelling in expatriëring in het algemeen verminderd. Vertrekken ze toch? Dan richten mensen zich meer op landen die het coronavirus het best hebben bedwongen. Zo zijn Singapore, Tokyo en Dubai aantrekkelijke werkplekken geworden, terwijl steden als New York, Rome, Madrid en Barcelona dan weer afnemen in populariteit.

Wat opvalt in dit onderzoek is dat Belgen meer dan ooit in het buitenland willen werken. Maar liefst 74% van de Belgen zijn bereid om te werken in het buitenland of zijn werkzaam in het buitenland. Dit is een stijging van 19% in vergelijking met 2018 (55%).

Naast de coronacrisis die de mobiliteitstrend van expats afzwakte en telewerk normaliseerde, speelt het immigratiebeleid van verschillende landen ook een restrictieve rol. De Brexit is daar een goed voorbeeld van.

De daling van de mobiliteitstrend is de dag van vandaag nog een kip-en-ei-verhaal, maar wat wel zeker is, is dat de expatriëringsmogelijkheden van Belgische expats in bewogen tijden meer onderhevig zijn aan maatschappelijk, sociale en economische trends.

Wilt u uw internationale dromen waarmaken, maar hebt u vragen rond uw sociale zekerheid? Neem dan contact op met onze Frontline via overseas@rsz.fgov.be of +32 2 509 90 99.

Bron: Decoding Global Talent, Onsite and Virtual (in het Engels)(.pdf-Nieuw venster)

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven