Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Sta je wel eens stil bij je pensioen en vraag je je af of je genoeg hebt bijgedragen? Ben je bezorgd dat je toekomstige pensioenbedrag te laag zal zijn? Of heb je 'gaten' in je loopbaan die je graag wil opvullen? Met de ‘premie ineens’ betaal je voor periodes waarvoor je niet hebt bijgedragen en zorg je ervoor dat je pensioenbedrag een afspiegeling is van je volledige carrière.

Een expatcarrière kan je vergelijken met een lappendeken, bestaande uit diverse werkperiodes, zowel binnen als buiten de Europese Economische Ruimte (EER).

Misschien heb je deelgenomen aan buitenlandse socialezekerheidsstelsels in sommige landen, terwijl je bij andere werkperiodes hebt bijgedragen bij de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ). Dit kan je pensioenberekening complex maken.

Je hebt buiten de EER, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk gewerkt en voor deze periode geen bijdragen betaald aan de OSZ?

Zolang je nog geen pensioen ontvangt, is het niet te laat om actie te ondernemen. Met een ‘premie ineens’ kun je met terugwerkende kracht bijdragen storten, waardoor je pensioen wordt versterkt en de ontbrekende 'gaten' in je loopbaan worden opgevuld.

Het proces is eenvoudig:

  1. Vul het aanvraagformulier op onze website in met de gewenste bijdragen, je beroepsactiviteit, en het land van tewerkstelling. Je kan zelfs een schatting aanvragen van je toekomstige pensioenbedrag op basis van de geregulariseerde periodes.
  2. Zodra je aanvraag is ingediend, worden de berekeningen gemaakt, waarbij een coëfficiënt wordt gebruikt om de kapitalisatie in te halen
  3. Je ontvangt vervolgens een betaalvoorstel, waarna je de ‘premie ineens’ kan betalen.

Dit kan zowel wanneer je vindt dat je bijdragen in sommige periodes te laag waren of je gewoonweg je pensioen wilt versterken.

Let op! Het is belangrijk op te merken dat het pensioen dat door de OSZ wordt toegekend losstaat van elk ander Belgisch, ander wettelijk of extralegaal pensioen. Maar de jaren of maanden waarin je hebt deelgenomen aan het OSZ-stelsel tellen mee om te bepalen of u voldoet aan de loopbaanvoorwaarden voor het vervroegd Belgische wettelijk pensioen als zelfstandige of werknemer.

Wil je meer weten over hoe deze eenmalige premie je pensioen naar een hoger niveau kan tillen? Neem contact op met de Frontline via overseas@rsz.fgov.be of +32 2 509 90 99. Onze experten staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen voor een zorgeloos pensioen.

Je kan alles nog eens rustig nalezen op de pagina ‘Retroactieve aansluiting’.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven