Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Steeds meer mensen willen wat extra geld verdienen door bij te klussen in de horeca, zorgsector, of detailhandel. In de afgelopen twee jaar is het aantal flexi-jobbers in België zelfs verdubbeld. Bovendien worden de sectoren in 2024 verder uitgebreid. Maar hoe zit het dan met de expats? Is het flexi-jobsysteem dat steeds meer mogelijkheden biedt, ook voor expats die tijdelijk naar België terugkeren een optie?

Ja, maar onder bepaalde voorwaarden:

 • Wettelijk bepaalde sectoren

  Flexi-jobs zijn beschikbaar in verschillende wettelijk vastgestelde sectoren, zoals de horeca, de detailhandel en de zorgsector.

 • Vereiste tewerkstelling

  Om in aanmerking te komen, moet je als werknemer in het derde kwartaal (T-3) voorafgaand aan het kwartaal (T) waarin je een flexi-job wil starten, minstens 4/5 hebben gewerkt.

 • Rol van de RSZ

  Wanneer je een flexi-job uitoefent, zal je flexi-jobwerkgever deze tewerkstelling bij de RSZ melden via de onlinetoepassing Dimona.

  Omdat de tewerkstellingsvoorwaarde enkel voor personen die in België werken (en dus niet voor expats) automatisch wordt gecontroleerd, zal je werkgever een waarschuwing krijgen met de boodschap dat er niet aan de tewerkstellingsvoorwaarde is voldaan.

 • Waarschuwing en verduidelijking

  Het is belangrijk op te merken dat een waarschuwing niet meteen betekent dat je als expat niet aan de tewerkstellingsvoorwaarde voldoet.

Wat gebeurt er als jouw werkgever een waarschuwing ontvangt?

Als jouw werkgever een waarschuwing ontvangt in Dimona over jouw flexi-job, moet hij contact opnemen met de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ) via overseas@rsz.fgov.be.

Nadat het probleem is gemeld, gaat de OSZ na of jij als expat voldoende prestaties hebt geleverd voor het specifieke kwartaal. Vervolgens zal de RSZ een schriftelijke toelating of weigering bezorgen aan je flexi-jobwerkgever.

Als jouw werkgever een schriftelijke goedkeuring van de RSZ ontvangt, verdwijnt de waarschuwing in Dimona niet automatisch maar ze mag wel genegeerd worden.

Wat kan je als expat zelf doen?

Als expat heb je ook de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met de OSZ om te weten te komen of je in aanmerking komt voor een flexi-job. Contacteer de OSZ via overseas@rsz.fgov.be. Zij bepalen of je voldoende prestaties hebt geleverd in het specifieke kwartaal. De RSZ stuurt je een schriftelijk goedkeuring of weigering.

Let op: de goedkeuring geldt alleen voor het specifieke kwartaal waarvoor die is uitgegeven. Als je in het volgende kwartaal nog steeds een flexi-job wil uitoefenen, moet je opnieuw een aanvraag indienen.

Dus, waar wacht je nog op? Ontdek de mogelijkheden van een flexi-job en geniet van een flexibele manier om je inkomen aan te vullen. Nog vragen? Neem contact op met de Overzeese Sociale Zekerheid.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven