Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Om de drie maanden laten we een expert van de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ) aan het woord. Deze maand is het de beurt aan Annelies Raes, communicatieverantwoordelijke van de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ).

Steeds meer jongeren trekken na hun studies de wijde wereld in op zoek naar avontuur en ook een beetje naar zichzelf. Annelies deelt haar ervaringen over haar flexi-job in een restaurant, waar ze veel jonge mensen ontmoet die vaak nog een paar maanden bijklussen voordat ze met een rugzak de wijde wereld intrekken

Naast mijn job als communicatiemedewerker, werk ik als barvrouw in een veganistisch restaurant. Het is een inspirerende omgeving met gedreven mensen, voornamelijk studenten, die net als ik de horeca als een flexibele inkomstenbron beschouwen. Wat me de laatste tijd is opgevallen, is dat deze studenten graag hun avontuurlijke kant willen ontdekken.

In deze snel veranderende wereld lijken jongeren steeds vaker te worstelen met de vraag: “Wie ben ik? Wat wil ik bereiken?”. De druk van de maatschappij, de verwachtingen van ouders en de eisen van het onderwijs lijken soms overweldigend. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer jongeren de behoefte voelen om hun horizon te verbreden, hun dromen achterna te gaan en even afstand te nemen van hun bekende omgeving. Dit kan in de vorm van loopbaanonderbreking zijn. De bestemming maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang ze maar buiten Europa ligt.

De noodzaak om de horizon te verbreden

Jongeren van vandaag zijn opgegroeid in een wereld die er helemaal anders uitziet dan die van hun ouders. Dankzij technologie kunnen ze communiceren met mensen aan de andere kant van de wereld met slechts enkele tikken op hun smartphone. Maar ironisch genoeg leidt deze connectiviteit niet altijd tot een gevoel van echte verbondenheid. Veel jongeren voelen zich gevangen in de ratrace van het dagelijkse leven en verlangen naar iets meer, iets diepers.

Dit verlangen om de horizon te verbreden is begrijpelijk. Eropuit trekken kan leiden tot persoonlijke groei, zelfontdekking en een bredere kijk op de wereld. Door nieuwe culturen te ervaren, andere talen te leren en uit hun comfortzone te stappen, kunnen jongeren zichzelf op een manier ontdekken die ze niet voor mogelijk hielden.

Dromen achterna

Een van de manieren is het nemen van een sabbatical van enkele maanden, een jaar of langer. Tijdens deze periode kunnen jongeren hun dromen najagen en hun passies volgen, zonder de druk van werk of studie.

Of het nu gaat om vrijwilligerswerk in Afrika, een roadtrip door de Verenigde Staten of het leren van traditionele kunsten in Azië. Een loopbaanonderbreking biedt de vrijheid om te verkennen en te groeien.

Dit soort ervaringen kunnen niet alleen waardevol zijn voor de persoonlijke ontwikkeling, maar ze kunnen ook nieuwe perspectieven openen die van onschatbare waarde zijn voor toekomstige carrièremogelijkheden.

Goodbye and see you again

De wereld biedt talloze mogelijkheden. “Pak je koffer, laat Europa even achter je, en ga op ontdekkingsreis naar een nieuwe wereld van mogelijkheden!”

Annelies sluit af met volgende boodschap: “Ikzelf blijf in Europa maar ga voor een langere tijd naar het Verenigd Koninkrijk om me volledig onder te dompelen in de Engelstalige cultuur. Goodbye and see you again!”.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven