Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Talrijke ontdekkingsreizigers gingen de huidige generatie expats voor. Ze trokken naar onbekende plekken en ontdekten nieuwe streken, volkeren en schatten. Hun verrassende inzichten inspireerden hele generaties. Wij zijn van mening dat expats van vandaag de erfenis van de grote reizigers der aarde voortzetten, tijdens hun eigen(wijs) avontuur naar het onbekende.

Vandaag zetten we Hanno uit het beroemde Carthaagse Rijk in de schijnwerpers. Hij was een van de eerste ontdekkingsreizigers die een reisverslag bijhield.

Hanno verkende vermoedelijk rond 500 v. Chr. de noordwestkust van Afrika, meer specifiek de zeeroute naar het zuiden, vanaf Cádiz in Spanje langs de kust van West-Afrika. Volgens sommige bronnen kwam hij tot in Centraal-Afrika.

Het reisverslag van Hanno hielp onderzoekers bij het reconstrueren van zijn tocht. Voor zover bekend is er echter enkel een fragment in het Grieks bewaard gebleven. Men vermoedt dat Hanno zijn reis aanving met een dertigduizendtal mannen en vrouwen en tientallen schepen. De reis ‘rond de contreien van Afrika, achter de Zuilen van Herakles’ had tot doel om koloniën te stichten en bestaande handelsposten te versterken. Daarnaast hoopten ze wellicht een alternatieve route te vinden naar de Afrikaanse kusten.

In het bewaarde fragment spreekt Hanno over zijn contact met gorilla’s. Dit is waarschijnlijk een van de eerste – opgetekende – beschrijvingen van de Afrikaanse mensapensoort.

Tot waar Hanno geraakte en hoe lang hij onderweg was blijft een mysterie. Sommige bronnen opperen dat zijn reis ongeveer drie jaar duurde en dat hij Kameroen heeft bereikt. Maar zeker is dat niet.

Voor meer informatie over de ontdekkingsreis van Hanno raadpleegt u de pdf over de Zeereis van Hanno op de website VincentHunink(.pdf-Nieuw venster).

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven