Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Vele ontdekkingsreizigers gingen de huidige generatie van expats voor. Ze trokken naar onbekende plekken en ontdekten nieuwe streken, volkeren en schatten. Hun verrassende inzichten inspireerden generaties. Wij zijn van mening dat de expats van vandaag de erfenis van de grote reizigers der aarde voortzetten, tijdens hun eigen(wijs) avontuur naar het onbekende.

Naar aanleiding van Internationale vrouwendag zetten we de Japanse Junko Tabei in de schijnwerpers. Deze avonturier was de eerste vrouw die erin slaagde om de Mount Everest te beklimmen.

Jong geleerd is oud gedaan

Als 10-jarige maakte Junko een klasuitstap naar Mount Nasu, een berg van 1917 meter in Japan. Die uitstap betekende meteen het begin van een levenslange liefde voor bergsport.

Tijdens haar universiteitsjaren sloot ze aan bij verschillende clubs voor bergbeklimmers. Omdat het haar stoorde dat er zo weinig vrouwelijke leden waren, richtte ze na haar opleiding in 1969 de Women’s Mountaineering Club op in Japan. Onder het motto ‘Let’s go on an overseas expedition by ourselves’ wilde ze meer vrouwen aan het bergbeklimmen krijgen en hen uitdagen hun grenzen te verleggen.

Ain’t no mountain high enough

In 1975 slaagde Junko om, met een volledig vrouwelijk team, de 8848 meter hoge Mount Everest te beklimmen. In 1992, 17 jaar na haar fenomenale prestatie, scheerde ze letterlijk hoge toppen door opnieuw als eerste vrouw de zeven hoogste bergen van elk continent (Seven Summits) te beklimmen. Ook al kreeg ze in 2012 kanker, toch bleef Junko verder klimmen. Zo bereikte ze nog de hoogste punten van Niger, de Benelux en Oman.

Naast bergbeklimmen zette Junko Tabei zich ook in voor het milieu. Meer specifiek kaartte ze het afvalprobleem in de Himalaya aan. Ze werkte mee aan oplossingen voor het opruimen van achtergelaten klimmateriaal en nam deel aan diverse opruimexpedities in Japan en de Himalaya.

Op 20 oktober 2016 overleed Junko Tabei. Ze is 77 jaar geworden.

Voor meer informatie over Junko Tabei, raadpleeg:

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven