Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Bent u aangesloten bij de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ) en verwacht u een kindje? Gefeliciteerd met het fantastische nieuws! De OSZ staat klaar om u in het buitenland bij te staan tijdens deze bijzondere periode.

Hoe kan de OSZ me ondersteunen??

Het krijgen van een kind in het buitenland kan uitdagend zijn, maar met een degelijke sociale bescherming kan u de toekomst met een gerust hart tegemoet zien. En goed nieuws: bent u aangesloten bij de OSZ, dan worden uw medische kosten tijdens en na uw bevalling overal ter wereld terugbetaald. U dient naast het basispakket wel de aanvullende verzekering Geneeskundige verzorging te nemen.

En wat met de geboorteakte van mijn kind?

Vooral als de geboorte plaatsvindt in het buitenland, is dit een van de vele vragen die expatouders zich stellen. Hier komt de OSZ weer om de hoek kijken! U hoeft niet naar België terug te keren om de aangifte in orde te brengen. In de meeste gevallen kunt u dit regelen vanuit uw woonland en volstaat een lokale aangifte. Wilt u uw kind ook in België laten erkennen? Dan hebt u een gelegaliseerde geboorteakte nodig. Meer weten? Lees alles over een geboorte in het buitenland op de website van de Belgische overheid.(Nieuw venster).

Na de geboorte bezorgt u de OSZ een kopie van de geboorteakte. Daarna voegen wij het nieuwe gezinslid zo snel mogelijk toe aan uw contract Geneeskundige verzorging. Zo kan uw kind onbezorgd zijn/haar eerste stapjes in de wereld zetten.

Tot welke leeftijd wordt mijn kind gezien als "persoon ten laste"?

Nadat uw zoon of dochter erkend is op het aanvullende contract Geneeskundige verzorging heeft hij/zij recht op de aanvullende verzekering tot de leeftijd van 18 jaar. Studeren uw kinderen met een volledig leerplan tussen 18 en 25 jaar? Dan moet u de OSZ jaarlijks een schoolattest of attest van leercontract bezorgen. Zo bent u er zeker van dat uw kinderen de juiste sociale bescherming genieten van in de wieg tot ze de wijde wereld intrekken.

Heeft u nog vragen ?

Neem contact op met onze Frontline via +32 2 509 90 99 of via overseas@rsz.fgov.be.

Want samen bouwen we aan een volwaardige sociale bescherming voor u en uw gezin.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven