Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

De wereld wordt steeds kleiner en carrières steeds dynamischer met meer internationale kansen dan ooit. Veel mensen wisselen tijdens hun loopbaan van werkgever of werkland. En voor een vertrouwde sociale zekerheid wenden sommigen zich tot de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ).

Maar wie zijn deze expats? We doken in onze databases op zoek naar antwoorden.

Belgen omarmen internationale kansen

Een interessante analyse van de taalkundige verdeling onder de werknemers die aangesloten zijn bij de OSZ toont een diverse en dynamische gemeenschap. Iets meer dan de helft van onze leden bestelt zijn verzekeringspakket à la carte, wat betekent dat zij hun eigen contract beheren. De overige leden doen aan foodsharing en hebben een collectief contract via hun werkgever.

Bij de individuele aansluitingen is de verhouding tussen Franstalige en Nederlandstalige leden vrijwel gelijk, wat een evenwichtige vertegenwoordiging van de twee belangrijkste taalgroepen in België laat zien. Dit evenwicht verandert echter wanneer we kijken naar werkgevers die hun werknemers aansluiten. Nederlandstalige werkgevers lijken vaker geneigd hun werknemers naar het buitenland te sturen. Dit kan wijzen op een cultuur van internationale mobiliteit en ondernemerschap binnen deze bedrijven.

Daarnaast is het bemoedigend om te zien dat vrouwelijke werknemers steeds beter vertegenwoordigd zijn, hoewel er nog een aanzienlijke weg te gaan is. Op dit moment bestaat ongeveer driekwart van onze leden uit mannen.

Avonturiers van alle leeftijden

Belgische expats vormen een diverse groep avonturiers in verschillende levensfasen. Van doorgewinterde professionals in hun 'fabulous fifties' tot stralende veertigers en dertigers die net begonnen zijn aan hun internationale reis.

Diversiteit

Het klantenbestand van de OSZ is allesbehalve eentonig, met een kleurrijke mix van nationaliteiten die onze organisatie verrijken. We kunnen concluderen dat Europese expats in het algemeen een sterke internationale drive hebben. Aangezien niet enkel Belgen kunnen aansluiten, maar ook andere nationaliteiten (zie deelnamevoorwaarden).

Maar we zien toch dat de Belgische leden een meerderheid vormen. Daarnaast zijn onze Franse expats de grootste groep niet-Belgen, wat de historische banden tussen België en Frankrijk weerspiegelt, zoals Belgische frieten nog vaak ‘French fries’ genoemd worden.

Deze levendige mix omvat ook Italiaanse, Nederlandse, Spaanse en Portugese leden, en benadrukt de grensoverschrijdende aard van onze organisatie. Net zoals elk goed recept verschillende kruiden nodig heeft om tot een perfecte smaak te komen, zo biedt de OSZ elke expat de sociale bescherming die ze gewoon zijn van thuis. Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken en kunnen ze volop genieten van hun internationaal avontuur.

Bestemming ‘Buitenland’

Onze leden zijn wereldburgers die de grenzen overstijgen en zich in bijna alle landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER) bevinden. Van de bruisende straten van de Democratische Republiek Congo, over de glinsterende skyline van de Verenigde Arabische Emiraten, naar de levendige energie van de Verenigde Staten tot de culturele rijkdom van China, onze leden verkennen en verwezenlijken hun dromen over de hele wereld.

Terugkeer

De OSZ ondersteunt meer dan 30.000 gepensioneerden verspreid over de hele wereld. Een deel van hen keert na een leven vol avontuur terug naar België, waar ze zonder wachttijd opnieuw in het Belgische socialezekerheidsstelsel worden opgenomen. Op de tweede plaats staat Frankrijk, met 2 942 gepensioneerden, gevolgd door Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Ook Zwitserland is populair (7e), evenals Canada en Zuid-Afrika.

Wereldburgers

Na het grondig bekijken van de statistieken, concluderen we dat Belgische expats niet gebonden zijn aan grenzen. Ze zijn wereldburgers die internationale uitdagingen omarmen en hun dromen najagen waar ze zich ook bevinden. Maar dit steeds met een streepje zekerheid van thuis om de reis wat bij te peperen.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze diensten en hoe wij je kunnen ondersteunen?

Neem dan zeker een kijkje op onze website: www.overseassocialsecurity.be/nl/(Nieuw venster).

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven