Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

Zo zorg jij dat je het elk jaar ontvangt

Expats die recht hebben op een pensioen in het buitenland via de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ), moeten jaarlijks een levensbewijs indienen. Dat is een belangrijk document waarmee de OSZ verzekert dat de uitbetaling van het pensioen correct en zonder onderbreking verloopt.

Wat is een levensbewijs?

Het levensbewijs of attest van leven is een officieel document waarmee je aantoont dat je nog in leven bent. Het bestaat in twee versies:

  • Vooraf ingevuld formulier: je ontvangt het rechtstreeks van de OSZ in september van elk lopend jaar.
  • Leeg formulier: je vindt het formulier op de OSZ-website, je kan het zelf downloaden en invullen.

Dat document moet ondertekend worden door een officiële instantie, zoals een ambassade, consulaat, gemeentehuis, politiebureau of notaris. In uitzonderlijke gevallen kan ook een arts het document ondertekenen, op voorwaarde dat die vermeldt dat de persoon niet in staat is om zich te verplaatsen. Deze procedure zorgt voor een sluitend bewijs en voorkomt onterechte of foutieve uitbetalingen van pensioenen.

Wie moet een levensbewijs bezorgen?

Iedereen die een pensioen ontvangt via de OSZ en geen officieel domicilieadres heeft in België. Ook personen die wél in België wonen, maar onder volmacht vallen van een notaris of mandataris, moeten jaarlijks een levensbewijs indienen.

Wanneer en hoe moet je het levensbewijs indienen?

De OSZ stuurt je het levensbewijs ieder jaar in september. De uiterste inleverdatum is 31 december van het lopende jaar.

Je kan het op twee manieren indienen:

  • Per mail: aan te raden want eenvoudig en snel.
  • Per post: mogelijk, maar door internationale verwerkingstijden minder aangewezen.

Wat gebeurt er als je het levensbewijs te laat inlevert?

Wanneer je het levensbewijs na 31 december inlevert, zet de OSZ de uitbetalingen tijdelijk stop. Als het document binnenkomt en aan de voorwaarden voldoet, wordt het pensioen met terugwerkende kracht uitbetaald vanaf de datum waarop de uitbetalingen gestopt waren. Vertraging kan dus vervelend zijn, maar betekent gelukkig geen verlies van pensioen.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven